Składniki :

  • 3 ziemniaki
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • masło
  • mąka
  • pół filiżanki śmietany 12%
  • sok z cytryny
  • zakwas w butelce [żur]
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w dość drobną kostkę i ugotować [nawet rozgotować] w bulionie warzywnym.
Mąkę zasmażyć z masłem [zrobić klasyczną zasmażkę]
Zieleninę drobno posiekać.
Gdy ziemniaki będą gotowe, zagnieść je razem z wywarem na gładką pulpę [lub zblendować], dodać śmietanę, zieleninę, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem i na koniec dodać zasmażkę.
Pogotować całość na małym ogniu kilka chwil i zalać zakwasem [ilość wedle uznania – czy wolimy bardziej czy mniej kwaśny sos]
Tak sporządzony sos podawać do  wszelakich pieczonych, grillowanych i gotowanych warzyw jak i mięs, szczególnie do drobiu.