Składniki :

  • – 8 kromek pieczywa tostowego
  • – łyżeczka masła
  • – puszka tuńczyka w oleju
  • – duża cebula
  • – 3 twarde mięsiste pomidory
  • – młoda cukinia (można pominąć)
  • – kilka oliwek zielonych lub czarnych wedle upodobań
  • – 4 plastry żółtego sera
  • – łyżka listków tymianku
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Pomidory obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Cebulę sparzyć wrzątkiem, pokroić w cienkie plasterki. Cukinię pokroić w paski, oliwki w plasterki. Na 4 tostach rozłożyć równomiernie plastry cebuli, kawałki tuńczyka, plastry pomidora, oliwki i cukinię. Posypać solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Pozostałe 4 kromki chleba cienko posmarować masłem i obłożyć plastrami sera. Tak przygotowane kromki przykryć kromkami z tuńczykiem i zapiekać 6 minut w piekarniku.