Składniki :

  • 2 puszki białej fasolki jaś lub dzień wcześniej ugotowany jaś w osolonej wodzie
  • 1 cebula
  • mała kapusta włoska
  • 2,5 l bulionu warzywno-drobiowego lub samego warzywnego ugotowanego z kompletem klasycznych przypraw
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże pomidory
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka masła

Wykonanie :

W szerokim rondelku lub na dużej patelni na maśle z posiekaną cebulą i czosnkiem wysmażyć posiekaną na paski kapustę. Dodać przyprawy w trakcie podsmażania, część natki pietruszki i podlewać całość bulionem by się zbytnio nie przypiekło. Gdy kapusta zmięknie przełożyć wszystko do garnka z bulionem i zagotować. Pomidory [tylko te duże] pokroić na duże kawałki i zmiksować w blenderze na mus po czym dodać do zupy. Gotować całość 20 minut na średnim ogniu, dodać fasolkę i gotować jeszcze 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby, dodać resztę natki i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podawać z czosnkowymi grzankami.