Składniki :
- 2 puszki białej fasolki jaś lub dzień wcześniej ugotowany jaś w osolonej wodzie
- 1 cebula
- mała kapusta włoska
- 2,5 l bulionu warzywno-drobiowego lub samego warzywnego ugotowanego z kompletem klasycznych przypraw
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory
- 10 pomidorków koktajlowych
- pęczek natki pietruszki
- łyżka masła
Wykonanie :
W szerokim rondelku lub na dużej patelni na maśle z posiekaną cebulą i czosnkiem wysmażyć posiekaną na paski kapustę. Dodać przyprawy w trakcie podsmażania, część natki pietruszki i podlewać całość bulionem by się zbytnio nie przypiekło. Gdy kapusta zmięknie przełożyć wszystko do garnka z bulionem i zagotować. Pomidory [tylko te duże] pokroić na duże kawałki i zmiksować w blenderze na mus po czym dodać do zupy. Gotować całość 20 minut na średnim ogniu, dodać fasolkę i gotować jeszcze 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby, dodać resztę natki i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podawać z czosnkowymi grzankami.