Składniki :

  • 4 białe surowe kiełbaski
  • zakwas na żurek
  • szklanka kaszy pęczak [ugotowana]
  • wywar warzywny na włoszczyźnie z przyprawami, przecedzony
  • 1 usmażona na maśle cebula [na brązowo]
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka jajek na twardo
  • szczypiorek
  • śmietana 30%

Wykonanie :

Do przecedzonego wywaru warzywnego dodać surowe kiełbaski i parzyć je pod przykryciem aż będą gotowe.
Kiełbaski wyjąć a do wywaru dodać usmażoną cebulę, majeranek, przeciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, przyprawy i zakwas [wedle uznania-im więcej tym kwaśniej].
Całość pogotować kilka minut a następnie dodać pęczak [wcześniej ugotowany], kiełbaski i całość zaciągnąć kilkoma łyżkami śmietany.
Podawać z jajkami na twardo.