Składniki :
- 4 białe surowe kiełbaski
- zakwas na żurek
- szklanka kaszy pęczak [ugotowana]
- wywar warzywny na włoszczyźnie z przyprawami, przecedzony
- 1 usmażona na maśle cebula [na brązowo]
- majeranek
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- kilka jajek na twardo
- szczypiorek
- śmietana 30%
Wykonanie :
Do przecedzonego wywaru warzywnego dodać surowe kiełbaski i parzyć je pod przykryciem aż będą gotowe.
Kiełbaski wyjąć a do wywaru dodać usmażoną cebulę, majeranek, przeciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, przyprawy i zakwas [wedle uznania-im więcej tym kwaśniej].
Całość pogotować kilka minut a następnie dodać pęczak [wcześniej ugotowany], kiełbaski i całość zaciągnąć kilkoma łyżkami śmietany.
Podawać z jajkami na twardo.