Składniki :

  • 3l rosołu drobiowego przecedzonego
  • 4 jajka na twardo [po jednym na osobę]
  • sól, pieprz, jarzynka, majeranek, przyprawa do żurku [opcjonalnie]
  • główka czosnku
  • szklanka ugotowanej kaszy bulgur
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • butelka dobrej jakości żurku [domowy najlepszy]

Wykonanie :

Do zagotowanego rosołu dodać przyprawy, majeranek, obrane i posiekane ząbki czosnku i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Następnie dodać usmażoną na maśle na brązowo drobno posiekaną cebulę i ponownie gotować na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem i dodać bulgur i rozmieszany dokładnie żurek. Całość gotować 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Podawać z jajkami na twardo i grzankami. Dla urozmaicenia i dodania większej treściwości zupie można dodać ziemniaki.