Składniki :
- 3l rosołu drobiowego przecedzonego
- 4 jajka na twardo [po jednym na osobę]
- sól, pieprz, jarzynka, majeranek, przyprawa do żurku [opcjonalnie]
- główka czosnku
- szklanka ugotowanej kaszy bulgur
- łyżka masła
- 1 cebula
- butelka dobrej jakości żurku [domowy najlepszy]
Wykonanie :
Do zagotowanego rosołu dodać przyprawy, majeranek, obrane i posiekane ząbki czosnku i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Następnie dodać usmażoną na maśle na brązowo drobno posiekaną cebulę i ponownie gotować na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem i dodać bulgur i rozmieszany dokładnie żurek. Całość gotować 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Podawać z jajkami na twardo i grzankami. Dla urozmaicenia i dodania większej treściwości zupie można dodać ziemniaki.