Składniki :

Na pieczeń :

  • 0,5 kg mielonej chudej wieprzowiny
  • ulubiony mix warzyw mrożonych [u mnie z brukselką, fasolką i brokułem]
  • mały kawałek pora
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, curry, przyprawa do wieprzowiny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego
  • olej do smażenia
  • łyżeczka masła
  • 0,5 kg pieczarek

Na frytki :

  • 2 duże selery korzeniowe
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • łyżka oleju

Wykonanie :

Selery pokroić w paski jak na klasyczne frytki, przyprawić i wymieszać dokładnie z olejem. Rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Pora, cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju z masłem. Dodać warzywa mrożone i smażyć całość aż zaczną się lekko podpiekać. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć całość razem aż puszczą sok a następnie smażyć aż zostanie odparowany. Odstawić na bok do przestygnięcia. Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i sosami a następnie wymieszać je bardzo dokładnie z przestudzonymi warzywami i pieczarkami. Włożyć do foremki żaroodpornej lub małej blaszki do pieczenia, ucisnąć na płasko i zakryć kawałkiem papieru do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 190*C piekarnika z grzaniem góra-dół razem z frytkami selerowymi i piec 20 minut a następnie zdjąć z mięsa papier i włączyć dodatkowo termoobieg. Piec kontrolując co jakiś czas aż frytki selerowe będą rumiane a na mięsie z warzywami zrobi się rumiana skorupka.