Składniki :

  • polędwica wołowa [ilość mięsa zależna od planowanej ilości porcji]
  • 0,5 kg pieczarek [lub więcej]
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka mleka
  • mąka -1-2 łyżki
  • sos sojowy, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, chili
  • olej
  • masło
  • natka pietruszki

Wykonanie :
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, przyprawić wszystkimi przyprawami, skropić sosem sojowym i podsmażyć na małym ogniu na oleju z masłem na rumiano.
Następnie podlać 2 szklankami wody i dusić pół godziny lub więcej – do miękkości mięsa.
Cebulę posiekać drobno  i zeszklić na oleju z masłem ale nie rumienić.
Mąkę rozprowadzić z małą ilością wody i z przecierem pomidorowym i wlać do zeszklonej cebuli.
Przesmażyć całość chwilę, dodać mleko i dusić 5 minut.
Ostudzić i zmiksować na gładki sos.
Pieczarki pokroić na połówki jeśli są małe a jeśli duże – pokroić w grubsze plasterki.
Usmażyć na oleju z masłem z dodatkiem sosu sojowego i dusić aż sok odparuje.
Miękkie mięso dodać do zmiksowanego sosu i całość doprawiamy do smaku.
Dodać pieczarki i całość dusić na malutkim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez 15-20 minut.
Na sam koniec posypać grubo posiekaną natką pietruszki.
Podawać z pieczywem.