Składniki :
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 udka z kurczaka
- 2 łyżki śmietany 12%
- pół kubka jogurtu naturalnego
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 3 kubki drobiowego rosołu domowego [najlepiej by nie był zbyt tłusty]
- mąka do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz, jarzynka
Wykonanie :
Udka z kurczaka oczyścić z nadmiaru skóry i tłuszczu, ułożyć w garnku i zalać winem i 2 szklankami wody [mięso powinno być całe zakryte więc w razie, gdyby te proporcje wody nie były wystarczające- dolać jeszcze wody].
Dodać posiekane zioła, przyprawy, masło, czosnek pokrojony w plasterki i całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez minimum godzinę.
Mięso powinno być bardzo miękkie i odchodzić od kości.
Po tym czasie mięso wyjąć, obrać z kości i odstawić na bok.
Sos posmakować, dolać rosołu, dodać mąkę i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać obrane mięso i zagotować sos.
Dusić sos z mięsem jeszcze kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
Na koniec wmieszać w sos jogurt i śmietanę.
Podawać z ziemniakami piure.