Składniki :

  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • pół kubka jogurtu naturalnego
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 3 kubki drobiowego rosołu domowego [najlepiej by nie był zbyt tłusty]
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, jarzynka

Wykonanie :

Udka z kurczaka oczyścić z nadmiaru skóry i tłuszczu, ułożyć w garnku i zalać winem i 2 szklankami wody [mięso powinno być całe zakryte więc w razie, gdyby te proporcje wody nie były wystarczające- dolać jeszcze wody].
Dodać posiekane zioła, przyprawy, masło, czosnek pokrojony w plasterki i całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez minimum godzinę.
Mięso powinno być bardzo miękkie i odchodzić od kości.
Po tym czasie mięso wyjąć, obrać z kości i odstawić na bok.
Sos posmakować, dolać rosołu, dodać mąkę i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać obrane mięso i zagotować sos.
Dusić sos z mięsem jeszcze kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
Na koniec wmieszać w sos jogurt i śmietanę.
Podawać z ziemniakami piure.