Składniki :
- 1 cebula
- 3 udka z kurczaka
- 1 główka czosnku
- 10 plasterków boczku
- 15 czarnych oliwek
- 10 zielonych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- czubata łyżka masła
- 4 duże ziemniaki
- rozmaryn, oregano, bazylia
- pół pęczka natki pietruszki
- 0,3 kg pieczarek
- 2 puszki pomidorów
- 4 szklanki rosołu drobiowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka czerwonego pół-słodkiego wina
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa włoska, ziela angielskie, liście laurowe
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na początku należy przyprawić mięso solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i włoską i na oliwie z masłem obsmażyć mocno z obu stron. Mięso zdjąć z patelni, dodać posiekaną cebulę i pokrojone na połówki pieczarki i smażyć 10 minut cały czas mieszając aż całość się lekko zrumieni. Zdjąć całość z patelni i dodać pokrojony boczek i również wysmażyć na rumiano. Wszystko razem z kurczakiem przełożyć do garnka, dodać oliwki w całości, ząbki czosnku w całości, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, zioła, pomidory z puszki, rosół, wino i całość doprawić solą i pieprzem oraz dodać liście laurowe i ziela angielskie. Dusić całość pod przykryciem co jakiś czas lekko mieszając uważając by nie porozrywać mięsa. Po 30 minutach sprawdzić miękkość kurczaka i smak sosu i doprawić. Gdy całość będzie gotowa wyjąć mięso i lekko zagęścić sos mąką. Mięso dodać ponownie do sosu i dodać na koniec natkę pietruszki.