Składniki :

  • 1 cebula
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 główka czosnku
  • 10 plasterków boczku
  • 15 czarnych oliwek
  • 10 zielonych oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • czubata łyżka masła
  • 4 duże ziemniaki
  • rozmaryn, oregano, bazylia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 0,3 kg pieczarek
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka czerwonego pół-słodkiego wina
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa włoska, ziela angielskie, liście laurowe
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na początku należy przyprawić mięso solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i włoską i na oliwie z masłem obsmażyć mocno z obu stron. Mięso zdjąć z patelni, dodać posiekaną cebulę i pokrojone na połówki pieczarki i smażyć 10 minut cały czas mieszając aż całość się lekko zrumieni. Zdjąć całość z patelni i dodać pokrojony boczek i również wysmażyć na rumiano. Wszystko razem z kurczakiem przełożyć do garnka, dodać oliwki w całości, ząbki czosnku w całości, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, zioła, pomidory z puszki, rosół, wino i całość doprawić solą i pieprzem oraz dodać liście laurowe i ziela angielskie. Dusić całość pod przykryciem co jakiś czas lekko mieszając uważając by nie porozrywać mięsa. Po 30 minutach sprawdzić miękkość kurczaka i smak sosu i doprawić. Gdy całość będzie gotowa wyjąć mięso i lekko zagęścić sos mąką. Mięso dodać ponownie do sosu i dodać na koniec natkę pietruszki.