Składniki :

  • 4 kromki chleba pokrojone w kosteczkę
  • kilka plasterków szynki np parmeńskiej [lub podobnej] też pokrojonej w kosteczkę
  • czubata łyżka masła
  • bulion wołowy odtłuszczony bardzo dokładnie i przecedzony przez sito lub gazę by był klarowny
  • białe wino wytrawne – np risling [ilość wina o połowę mniej niż bulionu wołowego]
  • 3 żółtka
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Pieczywo usmażyć na maśle razem z szynką na rumiano i odstawić na bok.
Do bulionu wlać wino i gotować na małym ogniu.
Żółtka ubić ze śmietanką a następnie zahartować małą ilością bulionu, ubić ponownie i znów dolać bulionu.
Czynność powtarzać kilka razy ostrożnie by żółtka się nie ścięły.
Zahartowaną masę jajeczną stopniowo wlewać do garnka cały czas mieszając.
Dodać przyprawy do smaku i gotować na bardzo małym ogniu.
Dodać chrust z pieczywa i szynki oraz posiekaną natkę i od razu podawać.