Składniki :

  • 2 ugotowane buraki [mogą być też surowe]
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jabłka
  • natka pietruszki – 2 pęczki
  • 3 ogórki kiszone
  • oliwa
  • sok z cytryny [z całej]
  • musztarda ostra
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ugotowane duże ziemniaki sałatkowe
  • mini kukurydza konserwowa

Wykonanie :

Buraki [ugotowane lub w wersji szybszej – na surowo] utrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę posiekać w cieniutkie plasterki [muszą być bardzo cieniutkie].
jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny by zachowały jasny kolor.
Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki.
Kukurydze pokroić w plasterki.
Do posiekanej pietruszki dodać oliwę, drugą część soku cytrynowego, czubatą łyżeczkę musztardy, przyprawy, przeciśnięty ząbek czosnku i dokładnie całość zmiksować na zieloną emulsję za pomocą blendera.
Włożyć do miseczki  wszystkie składniki, polać zielonym dressingiem i całość dobrze wymieszać.