Składniki :
- 2 ugotowane buraki [mogą być też surowe]
- 1 czerwona cebula
- 2 jabłka
- natka pietruszki – 2 pęczki
- 3 ogórki kiszone
- oliwa
- sok z cytryny [z całej]
- musztarda ostra
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 3 ugotowane duże ziemniaki sałatkowe
- mini kukurydza konserwowa
Wykonanie :
Buraki [ugotowane lub w wersji szybszej – na surowo] utrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę posiekać w cieniutkie plasterki [muszą być bardzo cieniutkie].
jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny by zachowały jasny kolor.
Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki.
Kukurydze pokroić w plasterki.
Do posiekanej pietruszki dodać oliwę, drugą część soku cytrynowego, czubatą łyżeczkę musztardy, przyprawy, przeciśnięty ząbek czosnku i dokładnie całość zmiksować na zieloną emulsję za pomocą blendera.
Włożyć do miseczki wszystkie składniki, polać zielonym dressingiem i całość dobrze wymieszać.