Składniki :

  • ser pleśniowy [4 rodzaje lub więcej]
  • rokfor
  • gouda
  • suszone pomidory
  • zielone oliwki
  • czarne oliwki
  • ostre salami
  • świeże chili
  • oliwa z oliwek
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 kulki mozzarelli
  • małe ogóreczki konserwowe, pikantne
  • małe cebulki
  • małe kukurydze
  • ser feta
  • pomidorki cherry
  • marynowane pieczarki
  • tuńczyk
  • cebula
  • 4 jajka na twardo
  • zielony groszek
  • domowy majonez
  • śledzie w oleju [gotowe lub kupny zestaw]
  • śledzie w śmietanie [gotowe lub domowe]
  • szynka parmeńska [2 rodzaje]
  • natka pietruszki
  • awokado
  • krewetki w zalewie
  • czerwony kawior
  • czarny kawior
  • czerwona papryka
  • pasta z makreli [makrela, cebula,przyprawy,majonez, natka pietruszki]
  • krem z szynki konserwowej [zmiksowana na gładko szynka konserwowa, majonez, przyprawy]

Wykonanie :

Na półmisek przystawek świetnie sprawdza się patera na ciasta, najlepiej piętrowa.
Można też podawać je w pojedynczych małych naczyniach do tego przeznaczonych ale efektowniej przystawki wyglądają podane razem na jednym naczyniu.
Na początku należy zrobić dressing oraz mini sałatkę tuńczykową.
Na dressing : oliwa zwykła, oliwa po suszonych pomidorach, musztarda, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek.
Mini sałatka : tuńczyka odsączyć, wymieszać z posiekaną drobno cebulą, groszkiem, domowym majonezem, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Na półmisku układać : sałatkę tuńczykową, pokrojone na plasterki awokado skropione dressingiem, pokrojone w plasterki wszystkie sery i wędliny, ser feta w pokrojony w kostkę, kawior, krewetki, śledzie, pasta z szynki konserwowej, pasta z makreli, jajka na twardo przekrojone na pół i podane z domowym majonezem, pieczarki, ogóreczki, pomidorki, cebulki, kukurydze, posiekane suszone pomidory, czerwona papryka w paski, chili w plasterkach.