Składniki :
- ser pleśniowy [4 rodzaje lub więcej]
- rokfor
- gouda
- suszone pomidory
- zielone oliwki
- czarne oliwki
- ostre salami
- świeże chili
- oliwa z oliwek
- oliwa z suszonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 2 kulki mozzarelli
- małe ogóreczki konserwowe, pikantne
- małe cebulki
- małe kukurydze
- ser feta
- pomidorki cherry
- marynowane pieczarki
- tuńczyk
- cebula
- 4 jajka na twardo
- zielony groszek
- domowy majonez
- śledzie w oleju [gotowe lub kupny zestaw]
- śledzie w śmietanie [gotowe lub domowe]
- szynka parmeńska [2 rodzaje]
- natka pietruszki
- awokado
- krewetki w zalewie
- czerwony kawior
- czarny kawior
- czerwona papryka
- pasta z makreli [makrela, cebula,przyprawy,majonez, natka pietruszki]
- krem z szynki konserwowej [zmiksowana na gładko szynka konserwowa, majonez, przyprawy]
Wykonanie :
Na półmisek przystawek świetnie sprawdza się patera na ciasta, najlepiej piętrowa.
Można też podawać je w pojedynczych małych naczyniach do tego przeznaczonych ale efektowniej przystawki wyglądają podane razem na jednym naczyniu.
Na początku należy zrobić dressing oraz mini sałatkę tuńczykową.
Na dressing : oliwa zwykła, oliwa po suszonych pomidorach, musztarda, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek.
Mini sałatka : tuńczyka odsączyć, wymieszać z posiekaną drobno cebulą, groszkiem, domowym majonezem, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Na półmisku układać : sałatkę tuńczykową, pokrojone na plasterki awokado skropione dressingiem, pokrojone w plasterki wszystkie sery i wędliny, ser feta w pokrojony w kostkę, kawior, krewetki, śledzie, pasta z szynki konserwowej, pasta z makreli, jajka na twardo przekrojone na pół i podane z domowym majonezem, pieczarki, ogóreczki, pomidorki, cebulki, kukurydze, posiekane suszone pomidory, czerwona papryka w paski, chili w plasterkach.