Składniki :
- 2l bulionu drobiowego – najlepiej klasycznego rosołu z kurczaka
- 4 jajka
- szklanka koperku
- 3 łodygi lubczyku
- łyżka masła
- pół szklanki tartego sera np goudy
- sól, pieprz
- 2 łyżki mascarpone
- mąka do zagęszczenia zupy
- 0,2 kg kawałka karkówki wieprzowej drobno posiekanej i obsmażonej na rumiano na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
- pół szklanki natki pietruszki
Wykonanie :
Do zagotowanego rosołu dodać posiekaną zieleninę i lubczyk, zmniejszyć grzanie, dodać obsmażoną karkówkę, mascarpone, łyżkę masła i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie całkowicie miękkie. Sprawdzić smak, doprawić, zagęścić mąką, zagotować a następnie dodać część sera. Poczekać aż się rozpuści, ponownie sprawdzić smak i jeśli to konieczne jeszcze doprawić. Podawać z grzankami czosnkowymi i resztą tartego sera i jajkami sadzonymi, na twardo lub w koszulkach.