Składniki :

  • 2l bulionu drobiowego – najlepiej klasycznego rosołu z kurczaka
  • 4 jajka
  • szklanka koperku
  • 3 łodygi lubczyku
  • łyżka masła
  • pół szklanki tartego sera np goudy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mascarpone
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • 0,2 kg kawałka karkówki wieprzowej drobno posiekanej i obsmażonej na rumiano na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
  • pół szklanki natki pietruszki

Wykonanie :

Do zagotowanego rosołu dodać posiekaną zieleninę i lubczyk, zmniejszyć grzanie, dodać obsmażoną karkówkę, mascarpone, łyżkę masła i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie całkowicie miękkie. Sprawdzić smak, doprawić, zagęścić mąką, zagotować a następnie dodać część sera. Poczekać aż się rozpuści, ponownie sprawdzić smak i jeśli to konieczne jeszcze doprawić. Podawać z grzankami czosnkowymi i resztą tartego sera i jajkami sadzonymi, na twardo lub w koszulkach.