Składniki :
- 2 szklanki ugotowanego w osolonej wodzie makaronu muszelki lub świderki
- tarty parmezan do podania
- świeża bazylia do podania
- pół małej sałaty lodowej pokrojonej w grubsze kawałki
- mała puszka kukurydzy lub słoiczek mini kukurydz
- ogórek zielony pokrojony w kostkę
- czerwona papryka pokrojona w kostkę
- opakowanie małych krewetek
- opakowanie średnich krewetek
- 1 łyżka masła do smażenia krewetek
- 1 łyżeczka soku z cytryny do krewetek
- sól, pieprz do krewetek
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku do krewetek
Retro sos :
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 1 łyżeczka sosu wooster
- sól, pieprz, mielone chili [ilość wedle uznania]
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka aceto balsamico gęstego – sos
- 2 łyżeczki passaty pomidorowej lub soku pomidorowego
- pęczek szczypiorku drobno posiekanego
- sól, pieprz
Wykonanie :
W dużej misce wymieszać przygotowaną sałatę, kukurydzę, makaron, ogórka, paprykę i wcześniej usmażone krewetki. W oddzielnej misce wymieszać składniki sosu, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku wedle gustu i przygotowany sos wymieszać ze składnikami sałatki. Po dokładnym wymieszaniu rozłożyć sałatkę do miseczek [podzielić na porcje], przybrać tartym parmezanem i bazylią i podawać po lekkim schłodzeniu w lodówce.