Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanego w osolonej wodzie makaronu muszelki lub świderki
  • tarty parmezan do podania
  • świeża bazylia do podania
  • pół małej sałaty lodowej pokrojonej w grubsze kawałki
  • mała puszka kukurydzy lub słoiczek mini kukurydz
  • ogórek zielony pokrojony w kostkę
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • opakowanie małych krewetek
  • opakowanie średnich krewetek
  • 1 łyżka masła do smażenia krewetek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny do krewetek
  • sól, pieprz do krewetek
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku do krewetek

Retro sos :

  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżeczka sosu wooster
  • sól, pieprz, mielone chili [ilość wedle uznania]
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka aceto balsamico gęstego – sos
  • 2 łyżeczki passaty pomidorowej lub soku pomidorowego
  • pęczek szczypiorku drobno posiekanego
  • sól, pieprz

Wykonanie :

W dużej misce wymieszać przygotowaną sałatę, kukurydzę, makaron, ogórka, paprykę i wcześniej usmażone krewetki. W oddzielnej misce wymieszać składniki sosu, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku wedle gustu i przygotowany sos wymieszać ze składnikami sałatki. Po dokładnym wymieszaniu rozłożyć sałatkę do miseczek [podzielić na porcje], przybrać tartym parmezanem i bazylią i podawać po lekkim schłodzeniu w lodówce.